Denk op tijd aan uw winterbanden

Super User
Hits: 848

Het wordt stilaan tijd om een afspraak te maken bij uw bandencentrale om winterbanden te laten leggen. ‘Van zodra de temperatuur beneden de 7 graden zakt, zijn die efficiënter en veiliger’, zegt Danny Smagghe van Touring.

Uit een onderzoek van Touring blijkt dat ongeveer 40% van de Belgen winterbanden gebruikt. De organisatie raadt winterbanden aan, maar wil geen verplichting. ‘Winterbanden zijn niet alleen efficiënter bij sneeuw of ijzel, maar ook gewoon wanneer de temperatuur beneden de 7 graden blijft. Tijdens de winter kennen we zeer veel verschillende toestanden van het wegdek, gaande van droog tot losgereden ijs en verharde sneeuw. De winterband pas zich als het ware aan telkens wanneer de situatie wijzigt’, zegt Touring.

Winterbanden zitten heel anders in elkaar dan zomerbanden. Om te beginnen hebben ze een dieper profiel: de groeven zijn minstens 3,5 mm diep. Het gevolg hiervan en ook het voordeel is dat winterbanden meer water, modder en sneeuw afvoeren. Daardoor daalt het gevaar voor aquaplaning aanzienlijk. Vervolgens blijft het rubber van winterbanden veel elastischer en soepeler dan bij een klassieke band. Touring raadt aan om nu een afspraak te maken om winterbanden te plaatsen en ze in april weer te vervangen door zomerbanden.

 

Uit een rondvraag bij de garages blijkt dat de wachttijd momenteel ongeveer een week bedraagt. Wie nog wat wacht om zijn banden te laten vervangen, moet er rekening mee houden dat de wachttijden dan flink kunnen oplopen.

Laat hier uw commentaar na

Post commentaar als gast

0
Voorwaarden.

Commentaren

  • No comments found